Mantra

Anyaga: Bronz , Mészkő

Készült: 2017.

Méret: 33 x 33 x 7 cm

Magántulajdonban

View the embedded image gallery online at:
http://farkaskrisztina.hu/munkaim/szobrok/mantra#sigProIdb6da0e4348

Egyszer, amikor a Dalai Láma, egyik szeretett, szerzetes barátja ebből az életből a következőbe tért, a Dalai Láma ült barátja ágya mellett, és óráról-órára csak énekelt segítve barátja, örömteli és a békés, átkelését. Akik jelen voltak arra kérték a Dalai Lámát, hogy engedje meg a kántálás rögzítését, megosztását a világgal. A Dalai Láma beleegyezett, de csak az alábbi feltételekkel: A felvétel szabadon sokszorosítható, ám Soha nem szabad értékesíteni! Használják gyógyításra!
A Mrityunjaya mantra segít, hogy megtaláld magadban Istent. Ősi szanszkrit mantra lévén hatékonysága, védelme és áldása sokrétű.
A Maha mrityunjaya szó jelentése: Nagy győzelem a halál felett.
Siva-hoz kapcsolódik. Megszabadít a rombolástól és a tudatlanságtól, a halál és újjászületés ciklusaiban. Az élet mantrája, mely nem csak védi a fizikai testet és ápolja az egészséget, de egyben mélyen, éberen tartja a tudatot is.

A mantrákban rejlő titkok, sokkal inkább a háttérben megbúvó értelmezésben, mint inkább a hangok, szavak jelentéseiben van. Mégis a kedvencem az Om szótag értelmezése.
Az Om szótag a teremtés jelképe. A hinduk szerint az a rezgés, amellyel Brahman a világot teremtette. Az isteni, az abszolút jelenléte a világban, a Maya-ban.
Az Om (eredetileg három hangzó, az A+U+M összeolvadása) A szó maga szanszkrit eredetű. Az első betű jelenti Brahmat, a teremtőt, a második Vishnut, a fenntartót, a harmadik Shivát, a pusztítót. Titkos jelentése azonban más.

A - betű jelenti az isteni ént, a halhatatlan lelket; A - az örök világ,
U - jelenti az emberi ént, a mulandó testet; U - ez a Föld,
M - jelenti a két én kapcsolatát, ezt az életet. M - az idő, ami a kettőt összeköti.

A szent szótag egy lehelettel kimondja a lét legnagyobb misztériumát: itt élek a
Földön, sorshoz és időhöz kötve, de igazi lényem az örök halhatatlan lélek.

A mantra értelmezése:

A Halál Nagy Legyőzője : Shiva, a Háromszeműhöz fohászkodunk, aki erénytől illatozó, a jólét és virágzás adományozója, hogy a haláltól megszabadítva vigyen a halhatatlanságba olyan természetességgel, mint – számunkra szokatlan képpel élve– ahogy az érett uborka magától lehull a száráról- megízleltetve a halhatatlanság nektárját, amely a végső megszabaduláshoz vezet…
Sokak szerint ez a legszentebb, legvarázslatosabb gyógyító, megtisztító erejű Shiva mantra, ami a Rig-Védából származik, a Rudra-mantra első versszaka.
Védelmezzen mindannyiunkat az élet ösvényén és segítse halott szeretteinket a létezés útján.

Please publish modules in offcanvas position.